Bizonyos szempontból ez nem egy hétköznapi étel, hiszen süllő elég ritkán kerül az átlag magyar asztalára. Ezt leszámítva viszont könnyen elkészíthető, hiszen nem kell hozzá túl sok minden, mégis nagyszerű ízekkel találkozhatsz. Természetesen készítheted süllő helyett bármilyen masszív húsú hallal vagy akár csirkemellel is.
Nálunk grillen sült a bacon-be göngyölt süllő, de ha nincs lehetőséged grillezni a konyhában is elkészítheted. Alább olvashatod hogyan.
Hozzávalók a süllőhöz:
- 20 dkg szeletelt füstölt bacon
- 40 dkg süllő filé (vagy bármilyen masszív húsú hal filé)
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
Hozzávalók a salsa szószhoz:
- 15 dkg paradicsom meghámozva
- 2 db újhagyma a zöld részével együtt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 hegyes erős paprika (ha nagyon erős érdemes az erét kivágni)
- 1/2 kápia paprika
- 1 csomag petrezselyem
- 3 cm-es darab friss gyömbér apró kockákra vágva
- 1/2 citrom leve
- 2 teáskanál méz
- 3 teáskanál szójaszósz
- 3 teáskanál olívaolaj
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál őrölt színes bors
- 1 kávéskanál őrölt édes pirospaprika
- 1 kávéskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál szárított menta
Javaslom, hogy először a salsa szószt készítsd el, hogy az ízek jól összeérjenek mire a hal elkészül. Bár sok dolog kell hozzá, ez ne rettentsen el tőle. A felsorolt hozzávalókat dobd egy aprítógépbe és az egészet turmixold össze. Nem kell, hogy teljesen krémes legyen, az a jó, ha maradnak benne darabkák is. Ha kész, mehet a hűtőbe. Abban az esetben, ha nem vagy jó barátságban az erős vagy a fűszeres dolgokkal, első körben csak a fűszerek és az erős paprika felét add hozzá.
A süllő filéket mind a két oldalukon sózd és borsozd meg. A fokhagyma gerezdeket vágd nagyon vékony szeletekre. A süllő filékből vágj körülbelül 3 cm széles csíkokat. Minden hal szelet közepére helyezz egy szelet fokhagymát, majd tekerd körbe egy szelet bacon-nel. Ezt folytasd addig, ameddig az összes halat be nem tekerted.
Mehetnek is a grillrácsra. Mivel a szalonna megvédi a halat a kiszáradástól, ezért közepes parázson süsd, amíg a bacon finom ropogós nem lesz. A hal nagyon gyorsan megül így, attól nem kell tartanod, hogy nyers marad.
Akkor sincs gond, ha nem tudsz grillezni, mert egy serpenyőben is meg tudod süni a halakat. Ahogy a grillezésénél itt is az a lényeg, hogy gyakran forgasd a halakat, hogy minden oldaluk szép egyenletesen süljön.
Kiválóan passzol mellé friss saláta, és süthetsz a hallal együtt cukkinit, padlizsánt vagy kápia paprikát is. A zöldségeket a sütés előtt sózd meg, és a sütés során kenegesd olívaolajjal.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Kovács Jánosné Marika mondta
Kedves Dia!
Köszönöm szépen a mindíg kedves leveleidet és a recepteket. Sokszor merítek ötletet a recepteidből és mindíg sikeres a család szerint. Mármint mindíg elfogy, ezért gondolom, hogy ízlik is nekik.
A mostani hal receptedet már nagyon sokszor elkészítettem, de mindíg csírke mell-ből. Nagyon szeretik. Halból még nem próbáltam, de ezután elfogom abból is készítei.
Szeretettel üdvözöllek és sok sok szépet kívánok neked, hűséges olvasód:
Kovácsné Mari
Gasztrozseni mondta
Kedves Marika,
Örülök, hogy beváltak a receptjeim, jó ezt hallani. Remélem a halas verzió is ízleni fog. Én is minden jót kívánok neked!