Nem rég „elzarándokoltunk” a Sacher torta kitalálójának cukrászdájába, Bécsbe. Az eredeti torta receptet 1832-ben az akkor 16 éves Franz Sacher alkotta meg, Metternich herceg számára. Értesüléseim szerint, azóta nem változtattak semmit a recepten.
Én nagyon gyakran készítek Sacher tortát, mivel a családban nagy népszerűségnek örvend a receptem (amit természetesen megosztok Veled is a blogon). Ezért is tartottam fontosnak, hogy megtudjam mennyire vagyok jó ennek a sütinek az elkészítésében. De most vissza az eredeti Sacher-tortához.
A hely nagyon elegáns, igazi kávéházi hangulata van. Ami viszont bennünket nagyon zavart, hogy mivel a hely maga nagyon kicsi, sorba kellett állni és várni kellett az asztalokra, hogy egyáltalán le tudjunk ülni. Méretéből fakadóan nincs külön dohányzó és nem dohányzó rész, így sajnos alaposan az orrunk alá füstöltek.
A sütemények árai tükrözik azt, hogy mennyire patinás helyről van szó, ugyanis 3,50-4 euró alatt nem kapni semmilyen nyalánkságot, nemhogy Sacher-tortát.
Minket semmi nem tántoríthatott el, hiszen azért mentünk, hogy megtudjuk milyen is az igazi, a hamisítatlan Sacher-torta. Meg is rendeltük, majd kis várakozás után meg is kaptuk. Stílusosan, ahogy a nagykönyvben meg van írva, egy szelet torta, egy művészien kinyomott tejszínhab kupac, és egy aranyszínű mintás Sacher plecsnis szalvéta. A látvány önmagáért beszél.
Az íz viszont már kevésbé. Sajnos a vastag, száraz kakaós tésztalapok között, elvész a lehelet vékony baracklekvár réteg. A tetején a csoki máz nagyon édes és korcog a fogunk alatt a benne lévő cukor. Hatalmas csalódás ért. Arra számítottam, hogy miután megkóstolom ezt, a saját receptemet kihajítom az ablakon, mert rájövök, hogy semmi köze a Sacher-tortához.
A receptem maradt, sőt, semmi pénzért nem módosítanék rajta. És borzasztóan jól esett, hogy kóstolótársaim jegyezték meg, azt amit én nem akartam kimondani, hogy ez a torta egyáltalán nem ízlik nekik, de az én tortám, az már valami.
Ha az élményért és az ízért nem is, ezért a dicséretért érdemes volt betérni.
Ildiko V. mondta
Kedves Dia, ma készítettem el egy sacher tortàt, àllítólag egy eredeti receptröl -Carla Sacher kézíràsàval volt írva. Hàt szivacsos, sürü lett a tészta, csalódott voltam. Ez egyböl arra motivàlt, hogy megkérjelek: nagyon szeretném a szuper receptedet kipróbàlni, elküldenéd nekem mailben? Nagyon örülnék neki.
Gasztrozseni mondta
Kedves Ildikó,
A Sacher-torta tésztája nem egy légies piskótatészta, kicsit valóban sűrűbb, de szívesen elküldöm az én receptem. Bízom benne, hogy ez elnyeri a tetszésed. Itt érheted el a receptet: http://www.gasztrozseni.hu/sacher-torta/
Ildiko V. mondta
Köszönöm! :)