Ez az az édesség, amit egy gyerek is könnyűszerrel el tud készíteni, ha kezébe adod a kész masszát. Kiváló vendégváráshoz, gyerekzsúrra, vagy ha éppen valamivel kedveskedni szeretnél a munkatársaidnak. Napokig eltartható, így ha tudod, hogy vendégeid lesznek, de nem szeretnéd az utolsó pillanatra hagyni a desszert elkészítését, ideális választás a kókuszgolyó.
Rengeteg recept létezik. Van aki kávét tesz bele, más csoki darabokkal gazdagítja, sőt lehet darált dióval vagy mogyoróval is ízesíteni. Egy dolog azonban fontos, mivel elég sok lekvár kell bele, ha nem muszáj cukrot pluszban már ne adj hozzá. Spórolj kicsit a szénhidráttal. Én még annyi csalafintaságot követtem el, hogy az általam tavaly nyáron készített meggylekvárból tettem bele, ami hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Még így is éppen elég édes lett.
Hozzávalók (kb. 40-45 db dió méretű kókuszgolyóhoz):
- 50 dkg darált háztartási keksz
- 30 dkg meggy vagy ribizli lekvár
- 10 dkg vaj
- 4 dkg natúr (cukrozatlan) kakaópor
- 4 evőkanál frissen facsart citromlé
- 4 evőkanál rumaroma
Hozzávalók még:
- 1 üveg magozott meggybefőtt
- 10 dkg kókuszreszelék
A meggybefőttből nagyjából 40-45 szemet szedj ki egy szűrőbe, hogy lecsöpögjön amire eljön a felhasználás ideje.
A darált kekszhez keverd hozzá a natúr kakaóport. Darabold hozzá a vajat, és morzsold el benne. Ezután keverd hozzá a lekvárt, a frissen facsar citromlét és a rumaromát. Az egészet gyúrd össze jó alaposan. Egy jól formázható masszív állagú tésztát kell kapnod.
Nem kell megijedned, ha az elején kicsit morzsásabb, hiszen a vajnak fel kell olvadnia, a keksznek pedig magába kell szívnia a nedvességet. A gyúrás hatására szépen össze fog állni a massza.
Ezután csípj a masszából diónyi halmokat, amelyeket lapíts ki korong formájúra, hogy a meggyet a közepébe tudd tenni. Minden kókuszgolyóba egy egész meggyet tegyél (mag nélkül). A tészta korongot gyúrd a meggy köré úgy, hogy minél kevesebb levegő maradjon a tészta és a meggy között.
Most már csak a kókuszreszelékbe kell megfogatnod a golyókat. Ezt csinálhatod úgy is, hogy először megformázod az összes golyót, és a végén egyszerre forgatod őket a kókuszba, de úgy is, hogy egyesével, minden golyót miután meggyúrtál rögtön meg is hempergeted a kókuszreszelékben. Rád bízom, hogy melyik módszert választod.
A kész kókuszgolyókat tedd egy zárható dobozba, és pár órára rakd a hűtőbe, hogy a vaj visszahűljön, az ízek pedig összeérjenek.
Most már nincs is más hátra mint élvezni az ízeket.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Judit mondta
mar reg szerettemvolna a receptet es a menyisegeket megtalalni valamilyen uton Kitalaltad a gondolatomat Koszonom Judit.
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Örülök, hogy segíthettem! Így teljesüljön minden kívánságod!