Nyakunkon a karácsony és az ajándékvásárlási láz. Minden évben komoly feladat, hogy megtaláljam mindenkinek azt az ajándékot, amivel igazán örömet tudok szerezni számára. Idén úgy döntöttem, hogy nem csak „gyári” ajándékok lesznek a fa alatt, hanem készíteni is fogok ezt-azt.
Az előző években, készítettem ajándékba bonbont, mézeskalácsot, de idén úgy döntöttem csokit fogok csinálni.
A családban mindenki szereti az édességet, legyen az tejcsoki vagy étcsoki. Szóval a csokival nem lehet nagyon mellélőni. Én személy szerint, csak étcsokit eszem, abból is a magas kakaótartalmúakat minimum 70%-osat szoktam vásásrolni. Egészen más az íze, mint egy tejcsokinak, ami jóval édesebb és kevésbé érezni rajta a csoki valódi ízét. Tehát én maradok az ajándékozás terén az étcsokiból készült ajándéknál.
Szóval beszereztem jó néhány tábla 70%-os étcsokit és közben különböző íz variációkat találtam ki, természetesen olyanokat melyek mindegyike kapcsolódik a karácsonyhoz.
Végül is négy íz kombináció mellett döntöttem, melyek a következők:
- aszalt szilvás-fahéjas
- aszalt almás-diós-fahéjas
- narancshéjas-gyömbéres-fahéjas
- marcipános-mandulás
Az aszalt szilvát ás aszalt almát apró darabokra vágom, a diót körülbelül fél centis darabokra töröm, a marcipánt pedig szintén fél centis kockákra osztom. A szeletelt mandulát és a diót száraz serpenyőben kicsit megpirítom, hogy intenzívebb legyen az íze. Fűszerezésre őrölt fahéjat és őrölt gyömbért használok. Ha gyerkőc nem kap a csokiból, én az aszalt szilvát be szoktam áztatni pár órára egy kis szilvapálinkába. Nagyon különleges íze lesz így a csokinak.
A csokik elkészítése nagyon egyszerű, hiszen nincs más dolgunk mint, íz variációk szerint összekeverni a hozzávalókat. Én az összekevert gyümölcsöket és fűszereket egy éjszakára lezárt dobozban szoktam tárolni, hogy átvegyék egymás illatát és zamatát.
Ha nincs szilikonos formánk semmi gond. Én különböző formájú műanyag ételdobozokat szoktam alkalmazni, amit alaposan kibélelek folpackkal, (nem alufóliával mert az rátapad a meleg csokira és nem tudjuk leszedni róla). A kifóliázott dobozba beleszóróm az előző este összekevert hozzávalókat. A csokit gőz fölött felmelegítem, és óvatosan ráöntöm a fűszeres gyümölcsökre. Az így elkészült, csokit, célszerű hűtőbe tenni a teljes dermedésig, ami csoki fajtától függően lehet egy egész éjszaka is.
Ezután már csak a megfelelő csomagolás van hátra.
Boldog ajándékozást!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Vélemény, hozzászólás?