Előre szeretném leszögezni, hogy aszalni nem csak kemencében lehet. Aszalógépben vagy hagyományos sütőben is elkészíthetőek az aszalványok. A legfontosabb, hogy egészséges, érett gyümölcsöt használj fel hozzá.
Sokat olvastam utána, hogy aszaljak, és beszélgettem is erről több, nálam nagyobb tapasztalattal rendelkező emberrel. Rengeteg javaslatot kaptam, amik közül néhányat alkalmaztam is, de igazán a saját aszalásom során tapasztaltam meg, hogy nekem mi válik be.
A folyamat nálam így zajlott. A szilvát 10-15 percre beáztattam vízbe, majd alaposan megmostam. Úgy magoztam ki őket, hogy csak kicsit nyitottam szét, pont annyira, hogy a magot ki tudjam venni. Miután kimagoztam a szilvákat egy fazékba tettem őket. Egy másik fazékban pedig annyi vizet forraltam, ami el fogja majd lepni a szilvákat. Literenként tettem a vízbe 10 dkg barna nádcukrot, és megvártam amíg felforr.
Amikor a barna nádcukros víz már lobogott, levettem a tűzről és ráöntöttem a szilvákra. Tettem rájuk egy fedőt, és hagytam így kihűlni. Gyakorlatilag ez kicsit olyan mintha szilvabefőttet készítenék. Amikor kihűlt a hűtőbe tettem nehogy megforrjon, ugyanis ebben a cukros vízzel ellepett állapotában kell maradnia legalább 24 órát. Így a szilva nem fog teljesen kiszáradni az aszalás során, a belseje zselés marad.
Amikor letelt a 24 órás „áztatási” idő a szilvákat lecsepegtettem. A tepsit kibéleltem sütőpapírral, majd rátettem a szilvákat körülbelül 1 cm távolságra egymástól. Igyekeztem úgy rakni a szilvákat, hogy ne nyíljanak szét.
A kemence 90-95 C fokos volt amikor betettem a szilvákat. Az ajtót becsuktam, de a tévőt ujjnyira nyitva hagytam, hogy a gőz ki tudjon szállni. Mivel a kemence nagyon lassan hűl ki ezért nehéz pontosan meghatározni a hőfokot. Ami biztos, hogy 90-95 C fokban kerültek be a szilvák és 36 óra múlva, amikor kivettem őket, a kemence 55-60 C fokos volt.
Onnan tudod, hogy elkészültek a szilvák, hogy kívül már ráncosak, de ha megnyomod őket érzed, hogy belül zselések.
Egy éjszakára szobahőmérsékleten hagytam őket, hogy teljesen kihűljenek, csak másnap kerültek bele a jól zárható dunsztosüvegbe.
Jó aszalást kívánok!
Vélemény, hozzászólás?