Egy kellemes kemencés sütögetést követően, a kemence még másnap is 90 C fokos volt. Éppen azon gondolkodtunk hogyan lehetne kihasználni ezt a hőt, amikor is az asztalra pillantva ugyanaz jutott az eszünkbe, hiszen ott mosolyogtak a tálban a szebbnél szebb sárgabarackok. Gyorsan elővettük a kemencés könyveinket, hogy utána nézzünk vajon, hogyan kell aszalni.
Az ideális hőfok a 70-75 C fok volt, úgyhogy még kicsit hűtenünk is kellett a kemencét, hogy be tudjuk tenni a barackokat. Az volt a javaslat, hogy enyhén sós vízbe mártsuk bele a kimagozott gyümölcsöket mielőtt a kemencébe kerülnek, így nem vesztik el annyira a víztartalmukat.
Így is tettünk. Belemártottuk őket az enyhén sós vízbe, majd lecsepegtettük őket. Amikor a kemence lehűlt már 75 C fokra, sütőpapírral bélelt tepsiken betettük a barackokat aszalódni, és teljesen becsuktuk a kemence ajtaját. Két napot töltöttek a gyümölcsök a kemencében, ami még mindig 50 fokos volt amikor az aszalványokat kivettük.
Ez volt az első próbálkozásunk. Látványra nem úgy néznek ki mint a boltban kapható aszalt sárgabarackok, viszont az ízük nagyon finom.
erzsebet.dekleva mondta
KEVES DIA, NEM TUDOM, HOGY MILYEN KEMENCÉRŐL VAN SZÓ. HOL VAN MA MÁR KEMENCE, MERT NEKEM AZ NINCS CSAK VILLANY SÜTŐM,,,? SZERENÉK ÉN IS ASZALT SÁRGABARACOK KÉSZITENI, DE NINCSEN KEMENCÉM. KÖSZÖNÖM, VÁROM A VÁLASZOD. TISZTELETTEL, ERZSÉBET.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsébet,
Én hagyományos búbos kemencében készítettem az aszalt sárgabarackot. Természetesen sütőben is lehet gyümölcsöt aszalni, bár abban nekem még nincs még kellő tapasztalatom.
turiné longauer márta mondta
gyerekkoromban a hullott, hibás gyümölcsöt hasznosítottuk aszalással: kivágtuk a hibás részét almának, körtének, szilvának, tálcára, tepsibe raktuk, és az esetleg este befűtött tűzhely nyitott sütőjébe, nappal pedig ki a napra tettük, időnként megrázogattuk, míg nem csörög.
vászonzacskóban tároltuk. nem volt olyan szép, mint a bolti, mert nem volt benne semmi tartósító, “állományjavító”, de elrágcsálni nagyon finom volt téli estéken. kompótnak is ettük, kis vízben felfőzve.
láttam olyat is, aki nagyobb tételt aszalt, szita-szerűségben tette a napra, jobban szellőzött, hamarabb száradt.
Gasztrozseni mondta
Kedves Márta,
Köszönöm, hogy megosztottad velem, hogy nálatok, hogy készül, készült az aszalt gyümölcs.
Viki mondta
Kedves Dia,
Köszönöm, hogy feltetted ezt a képet. Először próbálkoztam sárgabarack aszalásával, és bizony az enyéim sehogysem hasonlítanak a boltban kaphatóhoz. Amit én készítettem, az pont olyan “rondácska”, mint a tied, és ez megnyugtat, mert ezek szerint mindent jól csináltam. :-)
Kellemes befőzős, eltevős időszakot, szép nyarat!
Viki
Gasztrozseni mondta
Kedves Viki,
Na igen, nem lettek a legszebbek szegények. Most új módszerrel próbálkozom. Ha beválik közzéteszem.
Viki mondta
Kedves Dia,
Mivel ízre nagyon finom, engem nem zavar a barnás szín, és legalább tudom, hogy nem kapott semmilyen adalékot a barack. Én nem mártottam meg õket aszalás elõtt, és aszalógépben készültek. Valamint volt egy adag, amit napon kezdtem el aszalni, és a mai esõs idõjárás miatt aszalógépben folytattam.
Üdvözlettel: Viki
ui.: szívesen olvasnék az új aszalási módszerrõl!