A ciabatta egy olasz kenyérféleség, amely igazán nagy népszerűségnek örvend hazánkban is. Vastag kérge, tömör belseje igazán megnyerő. És ha már olasz ízek, akkor nem maradhat ki a ciabattából az aszalt paradicsom és a fokhagyma sem. Elkészítése igazán egyszerű, javaslom próbáld ki Te is!
A képen látható ciabattát most éppen kemencében sütöttem, de készítettem már sütőben is. Akármelyik sütési módot is választod a folyamat és a hőfok nem változik.
Hozzávalók:
- 50 dkg tönkölybúza finomliszt
- 10 dkg búzadara
- 4 dkg élesztő
- 4-5 db aszalt paradicsom vékony csíkokra vágva
- 3 evőkanál olívaolaj + egy kevés a ciabatták bekenéséhez
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 teáskanál só
- 3 dl langyos víz
A lisztet szitáld át, ezután add hozzá a búzadarát és a sót, majd alaposan keverd össze. Az élesztőt darabold a langyos vízbe, keverd össze, majd add a lisztes keverékhez. Mehet bele az olívaolaj, a zúzott fokhagyma és a csíkokra vágott aszalt paradicsom is.
Legalább 10 percig gyúrd a tésztát, hogy minden hozzávaló jól összekeveredjen.
Akkor végeztél jó munkát, ha ruganyos a tésztád. Ekkor vedd ketté a tésztát, formálj mind két adagból egy-egy bucit, lisztezd be őket, és külön-külön tedd zacskóba őket. A zacskót nem kell bezárnod, csak hajtsd a tészta alá, hogy legyen helye növekedni.
Most 4 óra pihentetés következik.
Amikor lejárt a kelesztési idő, gyúrd át újra a bucikat. Formálj belőlük hengert, majd a sodrófáddal kicsit lapítsd ki őket. Ismét hagyd pihenni a ciabattákat 30 percig.
A sütőt melegítsd elő 230 C fokra. Amikor a második kelesztési idő is lejárt, nem túl mélyen vágd be a ciabatták tetejét 2-3 helyen, majd kend be őket kívülről olívaolajjal. Egy sütőpapírral kibélelt tepsin mehetnek a sütőbe.
Körülbelül 10 percig süsd őket 230 C fokon, majd mérsékeld a hőmérsékletet 200 C fokra, és süsd így őket további 15-20 percig.
Amikor már halvány barnák a ciabatták kiveheted őket a sütőből.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Anna Hibszky mondta
Kedves Dia!
Megváltoztattam a fiókomat, mert más valaki használja.
Nagyon szeretem az aszalt paradicsomot, de még sohasem készítettem. A ciabattát biztosan elkészítem, végre találtam tönkölybúza lisztet és nem 990,-Ft-ért, csak 450,-Ft-ért.
Üdv. Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Szomorúan hallom, hogy feltörték a fiókodat, ez egy rettentően bosszantó dolog. Remélem megoldódik, és a ciabatta is ízleni fog.
Hermann Ili mondta
Kedves Dia!
Ismét egy csábító ötlet, nagyon köszönöm. Múlt évben már kicsiben próbáltam sütőben átszállni kb. 100 fokon, nagyon finom lett, csak kevés. Hogyan lehet télire eltenni ezt a finomságot? Előre is köszönöm a segítséget,
Ili
Gasztrozseni mondta
Kedves Ili,
Az aszalt paradicsom dunsztos üvegben kiválóan eláll. De felöntheted olívaolajjal is, úgy vissza is puhul kicsit.
Hermann Ili mondta
Bocsánat az automatikus javításért, most láttam, hogy az aszalni helyett átszállni-t írt a rendszer ( neki így jobban tetszett)
Ili
Bata Jenőné mondta
Kedves Dia
Köszi ezt a receptet, igazán jó. Megcsinálom, már aszalom is a paradicsomot.