Ahogy már korábban is említettem, aszalni nem csak kemencében lehet. Aszalógépben vagy hagyományos sütőben is elkészíthetőek az aszalványok. A legfontosabb, hogy egészséges, lehetőleg nap érlelte, érett gyümölcsöt, zöldséget használj fel hozzá.
Bár hazánkban nem nyúlik vissza túl régi múltra az aszalt paradicsom készítése, úgy látom újabban egyre nagyobb teret hódít magának. Érthető, hiszen annyira ízletes. Egy kis darabka aszalt paradicsomban koncentrálódik az egész paradicsom és nyár íze. Szinte kicsit csípős lesz, ahogy a sok-sok íz anyag raktározódik benne.
A legjobb, ha nyár végén készíted az aszalt paradicsomot, mert ilyenkor már szinte mindenhol nap érlelte paradicsomokat kaphatsz. A legjobb beszerzőhely a saját, kert de, ha az nincs, akkor javaslom a termelői piacokat, és a zöldséget, gyümölcsöt termelő gazdaságokat (régen állami gazdaságnak hívták).
A paradicsom aszalása igazán egyszerű folyamat, sok teendőd nem lesz. Én azzal kezdtem, hogy alaposan megmostam a paradicsomokat, majd a tepsit kibéleltem sütőpapírral, és vékonyan megkentem olívaolajjal. Erre kerültek rá a hosszában félbevágott paradicsomok körülbelül 1 cm távolságra egymástól, majd mindegyiket enyhén megsóztam.
A kemence 90-95 C fokos volt amikor betettem a paradicsomokat. Az ajtót becsuktam, de a tévőt ujjnyira nyitva hagytam, hogy a gőz ki tudjon szállni. Mivel a kemence nagyon lassan hűl ki ezért nehéz pontosan meghatározni a hőfokot. Ami biztos, hogy 90-95 C fokban kerültek be a paradicsomok és 36 óra múlva, amikor kivettem őket, a kemence 55-60 C fokos volt.
Egy éjszakára szobahőmérsékleten hagytam őket, hogy teljesen kihűljenek, csak másnap kerültek bele a jól zárható dunsztosüvegbe. A következő aszalt paradicsom adagból lehet, hogy teszek el pár üveggel fokhagymás olívaolajba is.
Jó aszalást kívánok!
Godoné Erzsi mondta
Kedves Dia!
Nagyon izgalmasnak hangzik az aszalt paradicsom.Nekem se kemencém
se aszalóm nincsen.Pedig nagyon szeretnék aszalni.
Gondolom a hagyományos sütő nagyon lassú.Nincs egy jó tipped kedves Dia?
Köszönöm a receptet.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Lehet hagyományos sütőben is készíteni, de akkor legalább 36 órára van szükség 90-100 C fokon.
Godoné Erzsi mondta
DIA !
Képzeld az első adag aszalt paradicsom elkészült.
Kicsit tovább tartott de kész.Egész jól néz ki.
KÖSZÖNÖM.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Nagyon örülök a sikerednek!
Mestyanek Mária mondta
Én kiszedem a magját, legjobb a lukulux paradicsom, mert húsos. Ha napos idő van, akkor 2 napig aszalom a napon, (tüllel le kell takarni a bogarak miatt) éjszakára beviszem. Ha nincs napsütés, akkor a sütőben (konyharuhával kitámasztom az ajtaját) 70 C fokon 7-8 óra alatt elkészül. Bazsalikomos, fokhagymás olívaolajba teszem el, – rengeteget, így a következő paradicsom szezonig általában kitart.
Gasztrozseni mondta
Kedves Mária,
Köszönöm, hogy megosztottad a recepted!
Kaszás Éva mondta
Imádjuk az aszalt paradicsomot. A múlt nyáron megújuló energiával, az erkélyen aszalódtak és gyönyörű pirosak voltak a paradicsomok. Kiszedtem belőlük a magokat, sóztam és borsoztam valamennyit. Aszalás után fokhagymával, bazsalikommal, szegfűborssal, rozmaringgal, kakukkfűvel ízesített és színesített oliva olajba tettem el. Sajna, hamar elfogyott (február).
Idén hagyatkoztam a sütőre, 70-80 fokon, 3 X 2 órát száradtak. Azért szépek lettek, de kevésbé ízesek, mint a napon szárítottak. Az olajat idén több internetes tanácsot figyelembe véve napraforgó olajjal kevertem. Még készülök egy 5-6 kilós adagra, ha az eső hagyja.
Köszönöm a recepteket és a tapasztalatokat.
Ui.: Az eperlekvár gyönyörű a képen. Sajnálom, hogy idén lemaradtam róla. Jövőre kipróbálom!