Menthetetlenül ideért az ősz. Hűvös van, keveset süt a nap, de mint minden évszaknak ennek is megvan a maga szépsége. Én ilyenkor mindig abban gondolkodom, hogy milyen zöldségek, gyümölcsök érnek éppen, minek van szezonja és, hogy miket lehet ezekből készíteni. Ilyen idény sütemény például az almás pite, amit bár lehet készíteni télen is, de friss savanykás almából a legfinomabb.
Az alma élettani hatásairól csak annyit, hogy a sok vitamin miatt és élelmi rost miatt, amit tartalmaz, nagyon jó hatással van az egészségünkre. Legjobb, ha mindennap fogyasztunk legalább egy almát.
De most vissza az almás pitéhez.
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg finomra őrölt teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg méz
- 1 csomag sütőpor
- 1 tojássárgája
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1-2 evőkanál natúr joghurt
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 kg nyári alma vagy jonatán a lényeg, hogy kissé savanykás legyen (hámozva)
- 5 dkg méz
- 2 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál gyömbér
- 1/2 kezeletlen citrom héja
Hozzávalók még:
- dió a tetejére
A tésztához a lisztet keverd el a sütőporral, majd morzsold el a vajjal. Ezután add hozzá a mézet, a tojássárgáját, a joghurtot és a citrom reszelt héját. Az összes hozzávalót alaposan gyúrd össze. Vedd két részre a tésztát, 2/3-ad és 1/3-ad arányban. Formázz belőlük gombócokat a nagyobb lesz a pite alja, a kisebb a teteje. Amíg az almákkal foglalatoskodsz, a tésztákat tedd hűtőbe.
A sütőt melegítsd elő 200 C fokra.
Az almákat pucold meg, és reszeld le, akárcsak a citromhéját. Keverd hozzá a mézet és a fűszereket.
A tésztákat vedd ki a hűtőből, és nyújtsd ki őket.
Nálunk a vékony tésztás pite a nyerő, de ha nálatok a vastagabb tészta a sláger, tedd kisebb tepsibe és máris vastagabb lesz.
A tepsit vajazd ki, majd szórd meg liszttel. Helyezd bele a pite aljának kinyújtott tésztát. Szórd meg zsemlemorzsával, halmozd rá a tölteléket, majd fektesd rá a tészta másik felét. Villával megszurkáld meg kicsit a tésztát, hogy a felesleges gőz könnyedén távozhasson, majd kend meg tojásfehérjével és szórd meg gazdagon dióval. 200 C fokon 35-40 perc alatt süsd arany barnára.
Nekem sajnos most csak ennyi dióm marad tavalyról és mivel a boltok polcain már nem volt tavalyi dió, az új meg még nagyon friss, ami nem a legjobb a pitébe, így csak ennyivel szórtam meg. Azonban az almás pite úgy az igazi, ha a tészta tetejét teljesen ellepi a dió, sőt ha még a töltelékbe is jut belőle, az a legjobb.
Fogyaszd egészséggel!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Viki mondta
Szia!
Rozslisztet használtam tönkölybúza helyett, és szana szét esett, laposka maradt:(Ez a rozsliszt miatt van? Amúgy nagyon finom:) A szilvakrémleves és a töltött roti sikerült, nagyon ízlett mindenkinek:) Nagyon jó az oldalad kösziiii:)
Gasztrozseni mondta
Kedves Viki,
Lehet, de igazából szerintem nincs nagy különbség a folyadék felvevő képességük között. A sütés előtt esett szét a tészta vagy a sütés után? Az almás pite tésztája általában nem nő meg, mert egy tömör tészta, de a laposság lehet a teljes kiőrlésű liszt miatt is. Ahogy látod a képeken is, az enyém is lapos, de nekem nagyon szépen lehetett dolgozni a tésztájával. Ha sütés előtt esett szét folyadékkal vagy zsiradékkal tudsz segíteni rajta. Például teszel hozzá még egy kis joghurtot vagy még egy kis margarint. Örülök, hogy ízlettek az ételek.:)
Viki mondta
Hát igen sütés előtt. Majd lesz jobb is, kezdő vagyok. Tuti sok receptedet kipróbálom a közeljövőben, épp ilyen oldalt kerestem, hogy javítsak az életmódomon.
Gasztrozseni mondta
Kedves Viki,
Akkor mindent bele!:)
Németh Józsefné mondta
Diácska!! Éppen tegnap sütöttem almáspitét,de a Tied olcsobb..Legközelebb a tiedet sütöm meg..Köszi Icuka
Németh Józsefné mondta
Tied egész olcsó kiprobálom Icuka
Takácsné Gitta mondta
Köszönöm az almáspite receptet,éppen ma csináltam,hagyományos módon,de kipróbálom a tiédet is Icuka! Egyébként fogynom kellene legalább 10 kilót,nagyon nehéz lesz.
Gasztrozseni mondta
Kedves Icukla,
Várom a beszámolót, hogy hogy ízlett. Iratkozz fel hírlevél sorozatomra, ahol hasznos tippeket kaphatsz a fogyókúrához.
csaszar,csaba mondta
Ere a finom sutemenyre en azt mondom EGYUNK MA MAJD DIETAZUNK HOLNAP.