Életemben először Zselickisfaludon voltam táborban. Itt ettem az addig számomra legkülönlegesebb lekvárt, almalekvárt. Mivel nálunk főleg barack, szilva és ribizli lekvár szokott lenni, számomra az almalekvár teljesen új volt. Annyira ízlett, hogy folyton kérleltem a konyhásokat, hogy én hadd egyek tízóraira és uzsonnára almalekváros kenyeret a májkrémes helyett. Szerencsére megesett rajtam a szívük, és mindig megkaptam a lekváros kenyerem.
Azóta sokszor eszembe jutott az almalekvár, de valahogy soha nem készítettünk. Nem is értem, hogy miért nem. A minap az egyik szomszédunk szólt, hogy rengeteg nyári almájuk van, és nem tudnak vele mit kezdeni, szedjünk belőle bátran. Szedtünk is a zamatos, finom almából. Az első gondolatom az volt, hogy készítek belőle valami fincsi sütit, aztán eszembe jutott az almalekvár, és a süti projekt ugrott.
Mivel az alma nagyon finom édes volt, cukrot nem adtam a lekvárhoz.
Hozzávalók:
- 1 kg friss zamatos alma (megpucolva, kimagozva)
- 1 zacskó Dr. Oetker dzsemfix szuper 3:1
- 2 dl víz
- 1 citrom leve
- 1 lime leve
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
Az üvegeket már egy nappal korábban célszerű előkészítened, hogy ki is száradjanak. Én mosogatógépben mostam el őket, de kézzel elmosogatva is tökéletesen jók lesznek.
Az almát vágd nagyon apró kockákra, majd add hozzá a vizet, a fahéjat, a dzsemfixet és közepes lángon tedd fel főni. Nagyon gyakori kevergetés mellett várd meg amíg a lekvár elkezd forrni. Ekkor krumplinyomóval már könnyedén össze tudod törni az almát. Én nem pépesítettem össze teljesen, maradtak benne darabkák is. Ezután forrald még 5 percig folyamatos kevergetés mellett, majd vedd le a tűzről.
Ilyenkor még elég híg a lekvár, de ettől nem kell megijedned, be fog sűrűsödni. Most csavard ki a citrom és a lime levét és add a lekvárhoz. Az egészet alaposan keverd össze.
Kezd el megtölteni az üvegeket. Ha megteltek az üvegek, csavard rá a tetejüket, majd fordítsd fejre őket 5 percre. Így garantáltan nem fog megromlani a lekvárod. Készen is vagy! Ha kihűt mehet a spájzba.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Anna Hibszky mondta
Kedves Dia!
Nagyon örülök a receptnek, mert nekem is most érik a nyári alma, elég sok termett. Most legalább lekvárt csinálok belőle. Még nem hallottam almalekvárral. Köszönöm szépen!
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Nagyon szívesen!
Némethné Icuka mondta
Dia…Hogy TE milyen kis ügyeske vagy…Köszönöm a receptet,Icuka
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Köszönöm! Nagyon szívesen a receptet!
Kovács Katalin mondta
Köszi a receptet Dia! Kertemben érik a Gála alma. Szerinted abból is lehet lekvárt főzni? Igazi gasztrozseni vagy!!! Puszi!!!
Gasztrozseni mondta
Kedves Katalin,
Szerintem tökéletesen megfelel a lekvárhoz a Gála alma is. Lehet, hogy ha nagyon édes az alma picit több citrom kell bele, hogy kissé savanykásabb legyen.
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Nagyon megörültem, egy újabb, jó receptnek, a sárgabarack ivólé isteni finom lett.
Most ez az almalekvár,megint nagyon prímának hangzik.
Köszönöm a finom recepteket.
Üdvözlettel Gabi
2013.08.04.
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabi,
Nagyon örülök, hogy elnyerte a tetszésed, remélem a lekvár is ízleni fog!
Godoné Erzsi mondta
Kedves Dia!
Jó,hogy emlitetted az almalekvárt,én is főzök,de most me is izesitem szegfüszeggel vagy fahéjat is teszek bele.
Nekem most is van még a kamrába,régebbi 1-2 éves.
Köszi a receptet.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Szerintem biztosan finom lesz megfűszerezve is az almalekvár.
Sudár ibolya mondta
Kedves Dia most csatlakozom a receptek felfedezéséhez .Örömmel olvastam az
alma lekvár receptjét .Én is meg próbálom rengeteg termett sajnálom hogy tönkre
menjen .
Gasztrozseni mondta
Kedves Ibolya,
Remélem sok receptet megkedvelsz majd!
Horváth Éva mondta
Azt szeretném kérdezni,hogy tartósítószer nem kell bele?
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Ha így készíted, akkor nem kell hozzá tartósítószer.
Kati mondta
Azt szeretném megkérdezni hogy mindegy milyen almábol készítjük a lekvátr.
Gasztrozseni mondta
Kedves Kati,
Igen, bármilyen almából készítheted. Az a legjobb, ha jó zamatos.
Némethné Icuka mondta
Diácska,kapott körtét igy fogom eltenni…Nem baj??????????????????Icuka
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Szerintem nagyon finom lesz körtéből is.
Anita mondta
Kedves Dia, ma kipróbáltam ezt az almalekvárodat:-)
Amúgy ez életem első lekvárja, már csak azt szeretném tudni, mikor lehet megenni az így eltett lekvárokat?
Mikor “tesztelhetem”?
Köszönöm:-)
Gasztrozseni mondta
Kedves Anita,
Ezt a lekvárt bármikor tesztelheted, mivel nincs benne semmilyen olyan adalékanyag ami miatt várnod kellene vele. Remélem ízleni fog!
Anita mondta
Kedves Dia!
Leteszteltem…zapehelylisztes palacsintával….isteni:-)
Egy kis üveggel el is tüntettem….
Köszönöm a receptet…biztosan belekerül az “otthon mindig kell lenni” kategóriába.
Erzsike mondta
Ma megcsináltam Gála almából.Nagyon jól néz ki és az íze is isteni.Tartósítani pedig én mindent így tartósítok ,hogy fejre állítom az üveget és így kiszorul belőle a levegő .Köszi a receptet.
további sok siker.Erzsike