Az áfonya nálunk mindig kulcsszerepet töltött be. Anyukám amióta az eszemet tudom nagy rajongója. Azért 20-25 évvel ezelőtt igazi prémium áfonyalekvárhoz jutni nem volt könnyű. Szerencsére a német ismerősök nyaranta mindig hoztak pár üveggel. Ezek féltve őrzött kincsek voltak, és nagyon be kellett osztani. Gyerekként nekem nem volt olyan nagy kuriózum. Aztán telt, múlt az idő, és mára én is áfonya rajongó lettem.
A tortáról csak annyit, hogy az édes áfonya, a savanykás túró és a puha kakaós piskóta tökéletes elegyet alkot. Nem csak könnyedsége, de eleganciája is lefegyverző. Készülhet születésnapra, bankettre vagy akár egy esős vasárnap délutánra desszert gyanánt.
A legfontosabb eleme a tortának az áfonya. Akkor lesz a legfinomabb, ha zamatos, értett, nagy szemű áfonyából tudod készíteni. A mennyiségek egy 18 cm átmérőjű tortához kerültek megadásra.
Hozzávalók a tejszínes túrókrémhez:
- 25 dkg félzsíros tehéntúró
- 125 ml tejszín
- 5 dkg barna nádcukor porítva
- 1/2 vaníliarúd kikapart belseje
- 1 tasak Dr. Oetker Expressz Zselatin fix
Hozzávalók a piskótához:
- 3 tojás
- 3,5 dkg barna nádcukor
- 7 dkg tönköly finomliszt
- 1 evőkanál natúr (cukrozatlan) kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- csipetnyi só
Hozzávalók az áfonyás réteghez:
- 40 dkg áfonya
- 1 evőkanál barna nádcukor
- 1 evőkanál víz
Először is készítsd el a krémet, hogy amíg a piskóta készül, összeálljon. Ehhez a túrót törd össze villával. Add hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét. A tejszínt robotgéppel kezd el felverni, majd 2 perc után add hozzá a Dr. Oetker Expressz Zselatin fixet és a porított barnacukrot, majd verd addig, amíg a tejszín elér egy habos, masszív állagot. Inkább alacsony fordulatszámon dolgozz, nehogy túrós állaga legyen. Ehhez is csak pár percre lesz szükséged. Ha kész a tejszínt óvatosan keverd össze a túróval, és mehet a hűtőbe.
Következő lépésként jöhet a piskóta elkészítése.
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.
A tojásokat válaszd ketté, és a tojások fehérjét a barna nádcukorral és a sóval verd kemény habbá. Amikor a hab már kemény, apránként adagolva szitáld hozzá a sütőporral, és kakaóval elkevert lisztet, és keverd hozzá a tojások sárgáját. Nagyon fontos, hogy nagy mozdulatokkal keverd a tésztát, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.
Amikor a tészta összeállt, egy 18 cm átmérőjű tortaforma alját béleld ki sütőpapírral, a forma oldalát pedig vajazd be, majd szórd meg liszttel, hogy a tészta a sülés közben ne tapadjon rá. Óvatosan öntsd bele a tésztát, és szépen egyengesd el a felületét. Mehet is a sütőbe 35-40 percre.
Amíg a piskóta sül készítsd el az áfonyaszószt az áfonya mennyiség feléből (20 dkg-ból).
Mosd meg az áfonyát, csepegtesd le, majd tedd egy kis lábosba, és burgonyanyomóval kicsit törd meg a szemeket. Tedd fel főni közepes lángon a barna nádcukorral és a vízzel. Folyamatos keverés mellett főzd, amíg lekvárszerű állagot kapsz. Ezután vedd le a tűzről, és várd meg amíg teljesen kihűl. Ha túl macerásnak érzed a szósz elkészítését, használhatsz áfonyalekvárt is, amit mikróban alacsony fokozatosan felmelegítesz, majd ugyanígy kihűtesz felhasználás előtt. Annyi, hogy annak azért jóval magasabb lesz a cukortartalma, mint a saját készítésű szósznak.
Ha lejárt a sütési idő, a piskóta már szépen feljött, lekapcsolhatod a sütőt. Arra figyelj, hogy az ajtaját még 5 percig ne nyisd ki. Ha lejárt az 5 perc is csak résnyire nyisd ki az ajtót, és bár legalább 20 percig fog tartani, hagyd a piskótát a sütőben teljesen kihűlni.
Ha a piskóta is kihűlt, már csak össze kell állítanod a tortát.
Ha a piskóta teteje nem egyenes, egy hosszú pengéjű, éles késsel vágd le, hogy vízszintes legyen. Ezután a piskótát kend meg a túrókrémmel, és tedd be a hűtőbe egy órára. Erre az időre nyugodtan visszateheted a tortaforma oldalát a tortára, hogy még inkább stabilizáld. Ha letelt az idő öntsd rá az áfonyaszószt. Egy kanál segítségével oszlasd el rajta szép egyenletesen. Szórd meg a friss (megmosott) áfonyával, és már tálalhatod is.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Der Medve mondta
Egy tündér vagy, Dia! :-*